HC
11 opdracht: Onderzoek (legitimeren en conclusies trekken)
In deze opdracht staat het legitimeren van het
onderzoek centraal. In deze opdracht wordt ons interview met een oudere
(taaktoets 1) onder de loep genomen.
Zo is de vraag, wat is de valide conclusie is die we
uit een interview halen. Dit hangt af of er bij het onderzoek via het interview
werd gelet op de structuur van de diversiteitcirkel en de negen leefgebieden. Dit
geldt voor dit interview; de vragen in dit interview zijn afgeleid van de
cirkel en de leefgebieden.
Als conclusie ten aanzien van de opdracht van het
hoorcollege “onderzoek” is de groep op het volgende gestoten:
- Ga nooit op basis van goed geluk en met gebruik van alleen gezond verstand een onderzoek aan, maar structureer dit met een gezaghebbend model, dit maakt het onderzoek van begin af aan geloofwaardig.
- Kijk of het thema van je onderzoek en de conclusie wel van belang zijn voor je omgeving. Is het onderzoek relevant, actueel en kunnen andere mensen er ook wat mee? Het maakt jouw onderzoek veel belangrijker voor de praktijk.
- Maak niet alleen maar een proef, maar doe om betrouwbaar te zijn een aantal proeven. Je kunt niet hetgeen je bij een persoon concludeert zomaar toepassen op anderen. Hoe meer mensen je onderzocht hebt, hoe meer je echt de mogelijkheid creƫert om een grotere groep in te schatten.
- Baseer je conclusies altijd op betrouwbare bronnen, het liefst op drie verschillende, dat maakt je onderzoek pas echt betrouwbaar. Zo ziet men dat je het niet uit je duim zuigt, maar weet waarover je praat.
- Als je probeert te generaliseren naar anderen leden van een groep, let dan op dat dit nooit op iedereen van toepassing is. Leg je onderzoek zo uit dat het duidelijk blijkt dat het door een uitgebreide aanpak tot generaliseerbare conclusies leidt.
- Als je dit allemaal combineert, dan stijgt de kwaliteit van het onderzoek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten