Een definitie van de groepering:
Om een duidelijk beeld te krijgen van wat de Nederlandse maatschappij precies bedoelt met de groepering ouderen. Hebben wij als groep ons verder geïnformeerd over wanneer je precies wordt gezien als 'oud' in Nederland. Maar ook hebben wij ons verder georiënteerd op bijvoorbeeld de bevolkingssamenstelling van de Nederlandse ouderen etc.
Wanneer ben je 'oud' in Nederland:
Op de website www.nationaalkompas.nl van het rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
wordt je gezien als 'oud' vanaf de leeftijd 65 jaar en ouder. Ouderen worden in Nederland vaak gedefinieerd op beleidsmatig gebied. Ieder beleid kent zo zijn verschillende definities van de groepering. Gaat het over ouderen op de arbeidsmarkt dan wordt de mensen tussen de 50-65 jaar bedoelt. Maar bij de AOW worden weer mensen bedoelt met de leeftijd van 65 jaar. En als er gebruik wordt gemaakt van zorgvoorzieningen wordt er in het beleid gekeken naar de leeftijd van 75-plussers (Nationaalkompas, 2009).
Bevolkingssamenstelling en vergrijzing:
Het is een bekend feit dat de Nederlandse bevolking te maken heeft met vergrijzing. Dit betekent dat het aantal ouderen in de totale bevolking van Nederland in totaal toeneemt. Uit een onderzoek van 2012 is gebleken dat er in Nederland 2,7 miljoen personen zijn van 65 jaar of ouder. Dit houdt in dat 16% van de Nederlandse bevolking als 'oud' wordt beschouwd. Naast het feit dat 16% van de totale bevolking 65 jaar of ouder is, is er ook sprake van 'dubbele
vergrijzing'. Dit betekent dat binnen de groep van 65-plussers het deel 80-plussers toeneemt (Nationaalkompas, 2013).
Mannen en vrouwen:
Er zijn in de totale bevolking meer vrouwen die 65-plus dan mannen die 65-plus zijn. 1,2 miljoen (44%) van de 65-plussers is man. En 1,5 miljoen (56%) van de 65-plussers is vrouw. Ook is het een feit dat in Nederlander vrouwen ouderen worden dan mannen. Zoals ook te zien is in de bijgevoegde grafiek (Nationaalkompas, 2013)
Grijze druk van 27 procent
In 2012 was de grijze druk in Nederland 27%. Dit is de verhouding tussen het aantal personen van 65 jaar of ouder en het aantal personen van 20 tot en met 64 jaar. De groep 20-64-jarigen valt voor een groot deel samen met de (potentiële) beroepsbevolking, die de lasten van de vergrijzing moet opvangen. Een grijze druk van 27 geeft aan dat er bijna 27 65-plussers zijn op elke 100 potentiële arbeidskrachten (Nationaalkompas, 2013)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten